دسترسی سریع
صفحه اصلی
رسیدگی به شکایات
پیشنهادات
ارتباط با دانشگاه
Fa
En
۱۴۰۳ جمعه ۱۳ مهر
Friday, October 4, 2024
سال جهش تولید با مشارکت مردم
*
دوباره تلاش کنید
!!!b1!!!
!!!b1!!!
حوزه ریاست
رئیس پژوهشکده
شورای پژوهشکده
امور اداری و مالی
تفاهم نامه ها و قراردادها
درباره پژوهشکده
پژوهشکده در یک نگاه
ساختار پژوهشکده
کتابچه پژوهشکده
پژوهش و فناوری
معرفی کارشناس پژوهشی
اولویت های پژوهشی
اولویتهای کلان پژوهشکده
اولویتهای پژوهشی
طرح های پژوهشی
در دست اجرا
خاتمه یافته
مصوبات شورای پژوهشکده
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1401
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1403
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1402
گروه های پژوهشی
آیین نامه ها و کاربرگ ها
تفاهم نامه ها و قرارداد ها
همایش و رویداد ها
آموزش و ترویج
معرفی کارشناس
مقالات آموزشی-ترویجی و کتابخانه
کارگاه های آموزشی و ترویجی
دوره های آتی
دوره های برگزار شده
کاربرگ ها و فرم ها
بانک جامع اطلاعات
مقالات
کتاب، پایان نامه و گزارش طرح های پژوهشی
اختراع و اکتشاف
معرفی پژوهشگران شاخص
آزمایشگاه ها
آزمایشگاه فیزیک و شیمی زعفران
آزمایشگاه میکروبی آکرودیته زعفران
آزمایشگاه آب، خاک و گیاه
کلینیک گیاهپزشکی
سامانه ها
سامانه طرح های پژوهشی (قدیم)
سامانه طرح های پژوهشی (جدید)
سامانه پرداخت الکترونیک
ارتباط با ما
بازگشت به صفحه اصلی پرتال
زیرسایت معاونت آموزشی و پژوهشی
زیرسایت معاونت مالی و اداری
زیر سایت معاونت دانشجویی و فرهنگی
نقشه سایت
The effect of saffron (Crocus sativus L.) hydroalcoholic extract on metabolic control in type 2 diabetes mellitus: A triple-blinded randomized clinical trial
Abolghassem Djazayeri
Journal of Research in Medical Sciences - 2018
"BACKGROUND:
Metabolic control is a major concern in preventing diabetic complications. Saffron as a natural source of antioxidants could play a role in alleviating diabetes insults. The aim of this study was to investigate effect of saffron hydroalcoholic extract on metabolic control in type 2 diabetes (T2D) mellitus.
MATERIALS AND METHODS:
This randomized triple blind study was included 54 T2D patients which randomly received either saffron (Group 1) or placebo (Group 2) twice daily other than routine antidiabetic treatments for 8 weeks. Serum concentration of fasting blood sugar (FBS), 2-h plasma glucose, hemoglobin A1c (HbA1c), total cholesterol, triglyceride (TG), low-density lipoprotein, and high-density lipoprotein were measured as the markers of metabolic control. Anthropometric measures and blood pressure were also measured at the baseline, every 2 weeks during the intervention and the end of the study. Data analyzed using repeated measure analysis of variance test.
RESULTS:
The baseline metabolic parameters were the same in two group (P > 0.01). FBS serum level significantly decreased within 8 weeks in the saffron group (128.84 ± 31.86) as compared to the placebo (153.76 ± 41.23), (P < 0.001). There was no statistical difference in other metabolic parameters such as serum lipids, blood pressure, and HbA1c (P > 0.01).
CONCLUSION:
Saffron hydroalcoholic extract may improve blood glucose control by reducing FBS in T2D patients. However, saffron extract has no significant effect on other aspects of diabetic control in diabetic patients."
نویسنده:
تعداد بازدید:
535
تاریخ:
1399/11/06
Powered by
Dorsa
Portal