دسترسی سریع
صفحه اصلی
رسیدگی به شکایات
پیشنهادات
ارتباط با دانشگاه
Fa
En
۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
Thursday, November 21, 2024
سال جهش تولید با مشارکت مردم
*
دوباره تلاش کنید
!!!b1!!!
!!!b1!!!
حوزه ریاست
رئیس پژوهشکده
شورای پژوهشکده
امور اداری و مالی
تفاهم نامه ها و قراردادها
درباره پژوهشکده
پژوهشکده در یک نگاه
ساختار پژوهشکده
کتابچه پژوهشکده
پژوهش و فناوری
معرفی کارشناس پژوهشی
اولویت های پژوهشی
اولویتهای کلان پژوهشکده
اولویتهای پژوهشی
طرح های پژوهشی
در دست اجرا
خاتمه یافته
مصوبات شورای پژوهشکده
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1401
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1403
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1402
گروه های پژوهشی
آیین نامه ها و کاربرگ ها
تفاهم نامه ها و قرارداد ها
همایش و رویداد ها
آموزش و ترویج
معرفی کارشناس
مقالات آموزشی-ترویجی و کتابخانه
کارگاه های آموزشی و ترویجی
دوره های آتی
دوره های برگزار شده
کاربرگ ها و فرم ها
بانک جامع اطلاعات
مقالات
کتاب، پایان نامه و گزارش طرح های پژوهشی
اختراع و اکتشاف
معرفی پژوهشگران شاخص
آزمایشگاه ها
آزمایشگاه فیزیک و شیمی زعفران
آزمایشگاه میکروبی آکرودیته زعفران
آزمایشگاه آب، خاک و گیاه
کلینیک گیاهپزشکی
سامانه ها
سامانه طرح های پژوهشی (قدیم)
سامانه طرح های پژوهشی (جدید)
سامانه پرداخت الکترونیک
ارتباط با ما
بازگشت به صفحه اصلی پرتال
زیرسایت معاونت آموزشی و پژوهشی
زیرسایت معاونت مالی و اداری
زیر سایت معاونت دانشجویی و فرهنگی
نقشه سایت
Protective Effects of Crocus Sativus L. Extract and Crocin against Chronic-Stress Induced Oxidative Damage of Brain, Liver and Kidneys in Rats.
Ahmad Reza Bandegi
Advanced Pharmaceutical Bulletin - 2014
Chronic stress has been reported to induce oxidative damage of the brain. A few studies have shown that Crocus Sativus L., commonly known as saffron and its active constituent crocin may have a protective effect against oxidative stress. The present work was designed to study the protective effects of saffron extract and crocin on chronic - stress induced oxidative stress damage of the brain, liver and kidneys. Rats were injected with a daily dose of saffron extract (30 mg/kg, IP) or crocin (30 mg/kg, IP) during a period of 21 days following chronic restraint stress (6 h/day). In order to determine the changes of the oxidative stress parameters following chronic stress, the levels of the lipid peroxidation product, malondialdehyde (MDA), the total antioxidant reactivity (TAR), as well as antioxidant enzyme activities glutathione peroxidase (GPx), glutathione reductase (GR) and superoxide dismutase (SOD) were measured in the brain, liver and kidneys tissues after the end of chronic stress. In the stressed animals that receiving of saline, levels of MDA, and the activities of GPx, GR, and SOD were significantly higher (P<0.0001) and the TAR capacity were significantly lower than those of the non-stressed animals (P<0.0001). Both saffron extract and crocin were able to reverse these changes in the stressed animals as compared with the control groups (P<0.05). These observations indicate that saffron and its active constituent crocin can prevent chronic stress-induced oxidative stress damage of the brain, liver and kidneys and suggest that these substances may be useful against oxidative stress.
نویسنده:
تعداد بازدید:
479
تاریخ:
1399/11/06
Powered by
Dorsa
Portal