دسترسی سریع
صفحه اصلی
رسیدگی به شکایات
پیشنهادات
ارتباط با دانشگاه
Fa
En
۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
Thursday, November 21, 2024
سال جهش تولید با مشارکت مردم
*
دوباره تلاش کنید
!!!b1!!!
!!!b1!!!
حوزه ریاست
رئیس پژوهشکده
شورای پژوهشکده
امور اداری و مالی
تفاهم نامه ها و قراردادها
درباره پژوهشکده
پژوهشکده در یک نگاه
ساختار پژوهشکده
کتابچه پژوهشکده
پژوهش و فناوری
معرفی کارشناس پژوهشی
اولویت های پژوهشی
اولویتهای کلان پژوهشکده
اولویتهای پژوهشی
طرح های پژوهشی
در دست اجرا
خاتمه یافته
مصوبات شورای پژوهشکده
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1401
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1403
مصوبات شورای پژوهشکده در سال 1402
گروه های پژوهشی
آیین نامه ها و کاربرگ ها
تفاهم نامه ها و قرارداد ها
همایش و رویداد ها
آموزش و ترویج
معرفی کارشناس
مقالات آموزشی-ترویجی و کتابخانه
کارگاه های آموزشی و ترویجی
دوره های آتی
دوره های برگزار شده
کاربرگ ها و فرم ها
بانک جامع اطلاعات
مقالات
کتاب، پایان نامه و گزارش طرح های پژوهشی
اختراع و اکتشاف
معرفی پژوهشگران شاخص
آزمایشگاه ها
آزمایشگاه فیزیک و شیمی زعفران
آزمایشگاه میکروبی آکرودیته زعفران
آزمایشگاه آب، خاک و گیاه
کلینیک گیاهپزشکی
سامانه ها
سامانه طرح های پژوهشی (قدیم)
سامانه طرح های پژوهشی (جدید)
سامانه پرداخت الکترونیک
ارتباط با ما
بازگشت به صفحه اصلی پرتال
زیرسایت معاونت آموزشی و پژوهشی
زیرسایت معاونت مالی و اداری
زیر سایت معاونت دانشجویی و فرهنگی
نقشه سایت
Influence of Saffron Supplementation on Retinal Flicker Sensitivity in Early Age-Related Macular Degeneration
Benedetto Falsini
Clinical Trials - 2010
"Purpose.: To evaluate the functional effect of short-term supplementation of saffron, a spice containing the antioxidant carotenoids crocin and crocetin, in early age-related macular degeneration (AMD).
Methods.: Twenty-five patients with AMD were randomly assigned to oral saffron 20 mg/d or placebo supplementation over a 3-month period and then reverted to placebo or saffron for a further 3 months. Focal electroretinograms (fERGs) and clinical findings were recorded at baseline and after 3 months of saffron or placebo supplementation. fERGs were recorded in response to a sinusoidally modulated (41 Hz), uniform field presented to the macular region (18°) at different modulations between 16.5% and 93.5%. Main outcome measures were fERG amplitude (in microvolts), phase (in degrees), and modulation thresholds.
Results.: After saffron, patients' fERGs were increased in amplitude, compared with either baseline or values found after placebo supplementation (mean change after saffron, 0.25 log μV; mean change after placebo, −0.003 log μV; P < 0.01). fERG thresholds were decreased after saffron supplementation but not placebo, compared with baseline (mean change after saffron, −0.26 log units; mean change after placebo, 0.0003 log units).
Conclusions.: The results indicate that short-term saffron supplementation improves retinal flicker sensitivity in early AMD. Although the results must be further replicated and the clinical significance is yet to be evaluated, they provide important clues that nutritional carotenoids may affect AMD in novel and unexpected ways, possibly beyond their antioxidant properties. "
نویسنده:
تعداد بازدید:
478
تاریخ:
1399/11/06
Powered by
Dorsa
Portal